Zupa pomidorowa z ryżem

Tradycyjna zupa pomidorowa na bulionie z dodatkiem ryżu, idealna na domowy obiad.

#zupy #domowe #klasyczne #ryż
Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki

  • bulion warzywny lub drobiowy 1.5 l
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ryż biały 100 g
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 0.5 łyżeczki
  • cukier 0.5 łyżeczki
  • natka pietruszki 1 garść

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj bulion warzywny lub drobiowy.
2. Dodaj koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku.
4. W osobnym garnku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
5. Kiedy zupa zacznie delikatnie bulgotać, gotuj ją jeszcze przez 10–15 minut na małym ogniu.
6. Na koniec dodaj ugotowany ryż do zupy i wymieszaj.
7. Podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.