Zupa pomidorowa z ryżem
Tradycyjna zupa pomidorowa na bulionie z dodatkiem ryżu, idealna na domowy obiad.
Składniki
- bulion warzywny lub drobiowy 1.5 l
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- ryż biały 100 g
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 0.5 łyżeczki
- cukier 0.5 łyżeczki
- natka pietruszki 1 garść
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj bulion warzywny lub drobiowy.
2. Dodaj koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku.
4. W osobnym garnku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
5. Kiedy zupa zacznie delikatnie bulgotać, gotuj ją jeszcze przez 10–15 minut na małym ogniu.
6. Na koniec dodaj ugotowany ryż do zupy i wymieszaj.
7. Podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.
2. Dodaj koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku.
4. W osobnym garnku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
5. Kiedy zupa zacznie delikatnie bulgotać, gotuj ją jeszcze przez 10–15 minut na małym ogniu.
6. Na koniec dodaj ugotowany ryż do zupy i wymieszaj.
7. Podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.