Kotlety schabowe z ziemniakami
Klasyczne polskie danie obiadowe: panierowane kotlety schabowe z gotowanymi ziemniakami i surówką.
Składniki
- schab 4 plastry
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 50 g
- bułka tarta 100 g
- olej roślinny lub smalec 100 ml
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 0.5 łyżeczki
- ziemniaki 800 g
Sposób przygotowania
1. Umyj i osusz plastry schabu.
2. Rozbij kotlety tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm.
3. Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron.
4. Przygotuj trzy talerze: w pierwszym mąka, w drugim roztrzepane jajka, w trzecim bułka tarta.
5. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
6. Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
7. Smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
8. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut).
9. Odcedź ziemniaki i podawaj z masłem lub koperkiem.
10. Podawaj kotlety z ziemniakami i ulubioną surówką.
2. Rozbij kotlety tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm.
3. Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron.
4. Przygotuj trzy talerze: w pierwszym mąka, w drugim roztrzepane jajka, w trzecim bułka tarta.
5. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
6. Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
7. Smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
8. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut).
9. Odcedź ziemniaki i podawaj z masłem lub koperkiem.
10. Podawaj kotlety z ziemniakami i ulubioną surówką.