Lazania klasyczna
Tradycyjna włoska lazania z sosem bolognese i beszamelem, zapiekana pod złocistą warstwą sera.
Składniki
- makaron do lazanii 250 g
- mięso mielone wołowe 500 g
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- passata pomidorowa 500 ml
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 0.5 łyżeczki
- oregano 0.5 łyżeczki
- bazylia 0.5 łyżeczki
- masło 40 g
- mąka pszenna 2 łyżki
- mleko 500 ml
- gałka muszkatołowa 0.25 łyżeczki
- ser żółty 150 g
Sposób przygotowania
1. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę do zeszklenia.
3. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj mięso mielone.
4. Smaż mięso do zarumienienia, rozdrabniając je na małe kawałki.
5. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
6. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj przez 1 minutę.
7. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
8. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
9. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cienką warstwę sosu mięsnego, następnie warstwę płatów makaronu.
10. Polej beszamelem, powtórz układanie warstw do wyczerpania składników, kończąc na beszamelu.
11. Posyp startym serem żółtym i zapiekaj przez 30–35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
12. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed pokrojeniem.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę do zeszklenia.
3. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, następnie dodaj mięso mielone.
4. Smaż mięso do zarumienienia, rozdrabniając je na małe kawałki.
5. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
6. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj przez 1 minutę.
7. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
8. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
9. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cienką warstwę sosu mięsnego, następnie warstwę płatów makaronu.
10. Polej beszamelem, powtórz układanie warstw do wyczerpania składników, kończąc na beszamelu.
11. Posyp startym serem żółtym i zapiekaj przez 30–35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
12. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed pokrojeniem.