Spaghetti bolognese
Klasyczne włoskie danie z makaronem i aromatycznym sosem mięsnym na bazie pomidorów.
Składniki
- makaron spaghetti 300 g
- mięso mielone wołowe 400 g
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- passata pomidorowa 500 ml
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól 0.5 łyżeczki
- pieprz 0.25 łyżeczki
- oregano suszone 0.5 łyżeczki
- bazylia suszona 0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż się zeszkli.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, by się nie przypalił.
4. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie równomiernie zarumienione.
5. Wlej passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy.
6. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszaj dokładnie.
7. Zmniejsz ogień i gotuj sos na małym ogniu przez około 20–25 minut, mieszając od czasu do czasu.
8. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.
9. Odcedź makaron i przełóż na talerze.
10. Nałóż porcję sosu bolognese na makaron i podawaj gorące.
2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż się zeszkli.
3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, by się nie przypalił.
4. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie równomiernie zarumienione.
5. Wlej passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy.
6. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszaj dokładnie.
7. Zmniejsz ogień i gotuj sos na małym ogniu przez około 20–25 minut, mieszając od czasu do czasu.
8. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.
9. Odcedź makaron i przełóż na talerze.
10. Nałóż porcję sosu bolognese na makaron i podawaj gorące.